۴ دلیل شکست استارت آپ
اگر کالای مفیدی ساخته باشید که مشکل تعداد زیادی از کاربران را حل کند، شما در نهایت موفق خواهد بود، حتی اگر اشتباهاتی هم داشته باشید.البته ناگفته نماند که بزرگترین و اصلی ترین مشکل: تحویل ندادن یک کالای مفید برای مشتریان است.و در واقع لیستی از مشکلاتی هست که باعث تحویل ندادن کالای مفید میشود: اگر کالای مفیدی به بازار عرضه نکنید هر چقدر هم سرمایه و استعداد داشته باشید، استارتاپ شما شکست خواهد خورد.
اکوسیستم ضعیف:
استارتاپ ها در بعضی شهر ها بیشتر به نتیجه میرسند و در بعضی شهرها کمتر. در سطح جهانی “سیلیکون ولی” مکانی است که نسبت کارآفرینان به متر مربع بالاتری از هر جای دیگر دنیا دارد. بعد از آن بوستون، بعد سیاتل، بولدر، لندن، غیره.صورت مساله جالبی است که چرا بعضی شهرها باعث شوکوفایی استارتاپ های آن شهر میشوند و چرا بعضی شهر های دیگر تاثیر کمرنگتری در موفقیت آنها دارند. احتمالا بر می گردد به تراکم متخصصان، بالاتر بودن استانداردها، رقابت بیشتر، احتمال برخورد تصادفی با افرادی که می توانند به شما یاری دهند و …. به هر حال، اکوسیستم مناسب در سطح ایران جوان است و در کنار راه اندازی و توسعه استارتاپ خودمان باید تلاشی هم در قوت بخشیدن به اکوسیستم استارتاپ ها در سطح شهر و کشورمان باشیم.
بنیانگذاری بدون شریک:
تا حالا متوجه شدین که تعداد بسیار بالایی از استارتاپ های موفق بیشتر از یک بنیانگذار داشته اند؟ آیا می دانستید که شرکت اپل غیر از استیو جابز، ۲ بنیانگذار دیگر هم داشته؟
شروع و توسعه یک استارتاپ با تمامی پیچ و خم ها، اتفاق های غیر مترقبه و مشکلات، برای یک نفر خیلی سخت است. شما به یکی دو بنیانگذاران دیگر احتیاج خواهید داشت که وظایف را بین هم تقسیم کنید و در طوفان فکری بتونید به هم ایده بدید و از تجربیات و ارتباطات همدیگر استفاده کنید.در ضمن وجود این شریک ها اعتبار استارتاپ شما را بالا خواهند برد. بقیه شرکت ها خواهند دید که فقط یک نفر به این ایده و این محصول اعتقاد ندارد، بلکه ۲ یا ۳ نفر تمام انرژی و وقت خود را صرف این استارتاپ کرده اند.یک نکته مهم دیگر این هست که ریسک در شروع یک استارتاپ زیاد است و تقسیم کردن این ریسک هم از نظر مالی و هم روانی به نفع شما خواهد بود.
بازارهای کوچک:
خیلی از استارتاپ ها بازارهای کوچک و خیلی تخصصی را هدف فعالیت و محصول خود قرار میدهند که رقابت زیادی در آن نباشد. برای مثال اگر استارتاپی در ضمینه غذا و آشپزی قصد به شروع به کار دارد، شاید فکر کند که اگر در زمینه غذاهای رژیمی تمرکز کند موفق تر خواهد بود چون رقابت در آن زمینه کمتر است. ولی ترس از رقابت یکی از بزرگترین مشکلاتی هست که در مراحل مختلف باعث شکست استارتاپ شما خواهد شد. این واقعیت بدیعی است که اگر ایده خوبی داشته باشید و بازار بزرگی را هدف قرار دهید رقبای زیادی خواهید داشت. کیفیت بالای کالا و چابکی استارتاپ شما باعث پیروزی و نفود خدمات شما در بازار بزرگی خواهد شد و در نهایت مزد تلاشهای خود را خواهید دید.
ترس از رقابت نباید شما را به بازار های کوچک بکشاند.
تعصب روی ایده ی اولیه:
در بعضی رشته ها، راه پیروزی عدم انعطاف در برابر چالشها و موانع است. در راه اندازی و توسعه شرکت های نوپا اینطور نیست. بعضی از موانع باید باعث تغییر نگرش شما به بازار و در نتیجه تغییر در محصول شما شود. مشکلی که محصول شما می خواهد حل کند ممکن هست مدام در حال تغییر باشد و یا ممکن است ابعاد جدیدی به آن اضافه شود. اگر روی ایده اولیه خود متعصب بمانید، هنگام عرضه محصول، بازخورد خوبی از بازار نخواهید داشت.البته منظور این نیست که هر هفته ایده جدیدی را دنبال کنید! ایده های جدید باید بعد از بررسی دقیق بازار و برای پیشرفت و تصحیح ایده اولیه باشد.