پورتال و سیستم مدیریت محتوا
ارایه ی یک تعریف جامع از پورتال همواره به عنوان یک چالش مطرح بوده است. شاید واژه پورتال (در معنای لغوی به معنی دروازه یا محل ورود به یک شهر)، بیشترین کاربرد را در فناوری اطلاعات(IT) داشته است. طبق تعاریفی ارایه شده ، می توان پورتال را یک مرکز ارائه ی خدمات و اطلاعات اینترنتی دانست که بر چهار پایه ی اصلی بنا شده است:
• پشتیبانی از انجمنهای اینترنتی
• یکپارچه سازی
• انطباق پذیری
• اختصاصی کردن
یکی از مهمترین مفاهیم موجود در پورتال، مفهوم محتوا می باشد. در حالت کلی محتوا را می توان هر شی الکترونیکی، از جمله اسناد HTML/XML، تصاویر، صدا و…( هر چیزی که به صورت الکترونیکی ارایه شده باشد) دانست.
اعمالی که روی محتوا توسط پورتال انجام می پذیرد را می توان در چهار دسته ی کلی قرار داد:
- گردآوردن محتوا: جمع آوری اطلاعات و خدمات از منابع متعدد و توزیع .
- اختصاصی کردن: پروسه ای است از طرف پورتال برای نمایش اطلاعات به کاربران بر اساس نیازهای آنان. این مقوله نیازمند است که نقش هر کدام از کاربران را، به علاوه حدود دسترسی آنها مشخص شود.
- معرفی محتوا: یک سیستم توصیه گر نرم افزاری است که با توجه به اطلاعاتی که در باره شما می داند، اطلاعات و یا خدمات جدیدی به شما پیشنهاد می کند.در این سیستم ها کاربر می تواند بر اساس علاقمندی های خود و یا اطلاعات او ، مطالب مناسب را در اختیار داشته باشد.
- خلاصه کردن مطالب:با استفاده از پورتال شما می توانید به صورت خودکار از مطالب خلاصه شده استفاده کنید. می توانید کلمات کلیدی یک مقاله را برای جستجوی خود مورد استفاده قرار دهید.
می توان Yahoo یا Amazon را کامل ترین پورتال هایی که تا به حال ساخته شده اند، دانست. بنا به آنچه که در مقاله ی تفاوت وب سایت با پورتال ذکر شد، تفاوت هایی اساسی بین سایت و پورتال وجود دارد. بدین معنی که این دو کاملا از یکدیگر متفاوت اند.اما شاید بپرسید: مشخصاً تفاوت وب سایت و پرتال در چیست؟ در پاسخ باید چند خصوصیت پرتال را برشمرد:
• یک درگاه ورودی منفرد که می توان از طریق آن به مجموعه ای دست یافت از منابع مرتبط با پورتال.
• دسترسی محدود به انواع داده هاو اطلاعاتی که گروه بندی شده است.
• توانایی پیوستن به سیستم های نرم افزاری که دارای گردش کاری مشخص و تعریف شده ای هستند.
• میان همه ی کاربران پورتال امکان در اختیار گذاشتن ارتباط و همکاری وجود دارد.