نسخه های مختلف فتوشاپ و آشنایی با چند اصطلاح مرتبط با فتوشاپ و نرم افزار های گرافیکی
در این مطلب به بررسی نسخه های مختلف فتوشاپ می پردازیم و در ادامه با چند اصطلاح و مفهومی که باید برای آموزش فتوشاپ از مبتدی تا پیشرفته بدانید آشنا می شویم .ترتیب نسخه های مختلف فتوشاپ به صورت زیر می باشد :
۰٫۷ اولین ورژنی که برای نمایش تصاویر به صورت تک رنگ بود
۰٫۶۳ نسخه تغییر یافته ی قبل با امکان ویرایش تصاویر
۰٫۸۷ اولین نسخه از فتوشاپ که توزیع شد (در حدود ۲۰۰ نسخه و بوسیله شرکت تولید کننده اسکنر)
۱٫۰ اولین نسخه رسمی نرم افزار adobe photoshop در سال ۱۹۹۰
۲٫۰
۲٫۵ انتشار اولین نسخه مربوط به سیستم عامل ویندوز در سال ۱۹۹۲
۳٫۰
۴٫۰
۵٫۰
۵٫۵
۶٫۰
۷٫۰ در این ورژن چند نسخه آپدیت شده مانند ورژن ۷٫۰۱ و photoshop 7.0 me برای منطقه خاورمیانه نیز بود ، نسخه فتوشاپ me از زبان های منطقه خاورمیانه از جمله فارسی نیز پشتیبانی می کرد
CS در سال ۲۰۰۳ شرکت adobe تغییر در نحوه انتشار و نام نرم افزارهایش بوجود آمد ، انتظار می رفت فتوشاپ ۸٫۰ منتشر شود ، اما شرکت adobe نام آن را به CS که مخفف creative suite می باشد تغییر داد، در واقع شرکت adobe تمام محصولاتش را در یک پک ارائه کرد و نام CS را به همه آن ها اضافه کرد.
CS2 یا ورژن ۹٫۰
CS3 یا ورژن ۱۰٫۰ در این ورژن نسخه CS3 extended نیز منتشر می شد که کمی قابلیت های آن بیشتر بود
CS4 یا ورژن ۱۱٫۰
CS5 یا ورژن ۱۲٫۰
CS6 یا به عبارتی ورژن ۱۳٫۰ فتوشاپ
CC در سال ۲۰۱۳ و در پی افزایش استفاده از اینترنت و پیدایش سیستم های ابری cloud ، فتوشاپ مجدد انقلابی در نرم افزارهایش بوجد آورد و تحت نام creative cloud محصولاتش را ارائه داد که از امکانات سیستم cloud استفاده کند (ورژن ۱۴٫۰)
CC 2014 یا ورژن (۱۵)
بعد از آشنایی با ورژن های مختلف نرم فزار فتوشاپ ، با بعضی اصطلاحات آشنا می شویم ، یکی از بیشترین اصطلاحاتی که در مورد فتوشاپ یا نرم افزار های دیگر می شنوید ، پلاگین (Plugin ) می باشد .
پلاگین چیست ؟
پلاگین Plugin به نرم افزار های کوچکی اطلاق می شود که اولا یک ویژگی و کارایی خاصی به نرم افزار اصلی اضافه می کند ، البته خود پلاگین ها به تنهایی قابل استفاده نمی باشد ، برای مثال پلاگین هایی که مربوط به نرم افزار فتوشاپ می باشد ، ابتدا باید نرم افزار photoshop را نصب کنید ، سپس اقدام به نصب پلاگین مربوطه کنید .دقت کنید که پلاگین ها معمولا مخصوص ورژن های خاصی می باشد و شما باید پلاگین مربوط به ورژن فتوشاپ خود را تهیه کنید .این پلاگین ها معمولا کارهایی را انجام می دهند که در نرم افزار اصلی تعبیه نشده و اگر بخواهید آن کارها را بدون plug-in انجام دهید خیلی سخت و بعضاً غیر ممکن می باشد .
مدل های رنگ :
در گرافیک کامپیوتری چند مدل رنگی داریم ، در فتوشاپ یک فایل که برای ویرایش باز می کنید باید مدل رنگی آن را مشخص کنید .از مهمترین مدل های رنگی می توان به موارد زیر اشاره کرد البته فعلا برای آموزش فتوشاپ از ابتدا در حد ساده با این اصطلاحات آشنا خواهید شد و در درسهای آینده به صورت تخصصی بررسی شده و مزایای هرکدام بررسی می شود .
RGB : مد رنگی RGB چیست ؟ یکی از متداول ترین مدل های رنگ می باشد که از ترکیب سه رنگ قرمز (Red) ، سبز (Green) و آبی(Blue) برای نمایش تصاویر در صفحه های نمایش استفاده می کند .در تلوزیون ها و مانیتورهای قدیمی پیکسل ها کامل مشخص بود و در هر پیکسل نیز این سه رنگ کاملا قابل تشخیص بود . این مد برای نمایش تصاویر در صفحه نمایش مناسب می باشد .
CMYK : اCMYK چیست ؟این مد رنگی برای صنعت چاپ بیشتر استفاده می شود که مخفف چهار رنگ Cyan (فیروزهای) ، Magenta (سرخابی) ، Yellow (زرد) ، Black (سیاه) . این رنگهایی است که در کارتریج بیشتر پرینترهای رنگی از آن ها استفاده می شود و معمولا برای عکسی که بخواهید چاپ کنید از مد رنگی cmyk استفاده می کنید .
Bitmap: این مدل رنگی سیاه سفید بود و فقط شامل این دو رنگ می شود .
Grayscale : مد رنگی می باشد که فقط از رنگ خاکستری تشکیل شده است ، البته این مد رنگ شامل بیش از ۲۵۶ درجه رنگ از خاکستری می باشد .
Lab Color:یک مد رنگی جامع می باشد که رنگ های قابل دید در حیطه ی دید انسان را تولید می کند و می توان گفت RGB و CMYK زیر مجموعه ای از این نوع مد رنگ می باشد . L مخفف lightness یعنی میزان درخشنگی و a برای محور رنگی green -red و b برای محور رنگ blue-yellow می باشد .
Duotone : برای صنعت چاپ و مخصوصا چاپ نهایت تا چهر رنگ استفاده می شود .